Rijksoverheid

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Staat u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Dan stuurt de gemeente Den Haag voor een Tweede Kamerverkiezing, Europees Parlementsverkiezing of raadgevend referendum uw briefstembewijs en bijbehorende retourenveloppen op. U krijgt vóór elke verkiezing het stembiljet per e-mail. U kunt dit stembiljet zelf printen, invullen en samen met het briefstembewijs en een kopie van uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart opsturen naar het adres van het briefstembureau op de retourenveloppe. Omdat het digitale stembiljet niet hoeft te worden gedruk en per post te worden verstuurd, krijgt u het eerder. U heeft dus langer de tijd om uw stem terug te sturen. Wilt u uw stembiljet toch per brief ontvangen? Dan kunt u dat aangeven op het registratieformulier.

Woont u in het buitenland maar bent u nog niet als kiezer geregisteerd. Uw registratieverzoek moet u indienen bij de burgemeester van de gemeente Den Haag. U registreert zich eenvoudig via het formulier op de website van de gemeente Den Haag. Registreer u permanent als kiezer buiten Nederland.

U kunt er voor de verkiezingen ook voor kiezen om iemand anders namens u te laten stemmen of om met een kiezerpas te stemmen in een stembureau in een gemeente in Nederland of een stembureau op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Op de website van de gemeente Den Haag staat de informatie om iemand anders namens u te laten stemmen en hoe u kunt stemmen met een kiezerspas. U moet wel geregistreerd zijn als kiezer in het buitenland.

Woont u in Bonaire, Sint Eustatius of Saba?

Registratie als kiezer is niet nodig. Alle Nederlandse kiesgerechtigden in Bonaire, Sint Eustatius en Saba ontvangen als er verkiezing of referendum is een stempas waarmee zij hun stem uitbrengen in een stembureau.

Tijdelijk in het buitenland?

Woont u in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba maar verblijft u op dag van de verkiezingen of referendum in het buitenland, dan kunt u ook stemmen. Meer informatie vindt u onder tijdelijk in het buitenland.