Rijksoverheid

Hoe kunt u zich registreren als kiezer in Aruba, Curaçao of Sint Maarten?

Als u wilt stemmen voor de leden van de Tweede Kamer dan dient u zich eerst te registreren. Het ingevulde registratieformulier moet uiterlijk 1 februari 2017 zijn ontvangen. U kunt het formulier hier vinden. U kunt het formulier ook ophalen bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Op het registratieformulier vult u in hoe u de papieren om te stemmen wil ontvangen. U kunt deze papieren zelf ophalen bij een kantoor van de Nederlandse Vertegenwoordiging of per post laten toesturen. Kiest u ervoor de papieren per post te ontvangen, dan is er een risico dat u de papieren niet tijdig ontvangt.

Vul het registratieformulier volledig in, onderteken het en voeg een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap bij. Een bewijs van Nederlanderschap is nodig om vast te kunnen stellen dat u de Nederlandse nationaliteit bezit.

Een bewijs van Nederlanderschap is:

  • een kopie van uw geldige Nederlandse paspoort;
  • een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitskaart;
  • een kopie van uw geldige identiteitskaart van Bonaire, Sint Eustatius of Saba of uw geldige identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld; of
  • een kopie van uw verklaring van Nederlanderschap.

Gebruikt u een kopie van het paspoort of identiteitskaart dan moeten die documenten nog geldig zijn op 30 januari 2017. Stuurt u een verklaring van het Nederlanderschap mee met het registratieformulier dan mag die verklaring op 30 januari 2017 niet ouder zijn dan 3 jaar.

In Aruba, Curacao en Sint Maarten kunt u een verklaring van Nederlanderschap krijgen bij het kantoor van de afdeling burgerzaken. Houd er s.v.p. rekening mee dat er lange(re) wachttijden kunnen gelden voor het aanvragen van deze verklaring. Dat geldt overigens ook voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart.

Inleveren registratieformulier

U kunt het ondertekende registratieformulier met het bewijs van Nederlanderschap op drie manieren inleveren, namelijk:

  1. Inscannen en per e-mail opsturen naar registratieverkiezing@minbzk.nl;
  2. Afgeven bij het kantoor van de Nederlandse Vertegenwoordiging in het land waar u woont;
  3. Per post opsturen naar de Nederlandse Vertegenwoordiging in het land waar u woont.

Kiest u ervoor het registratieformulier per post te sturen, houd er dan rekening mee dat het registratieformulier uiterlijk op 1 februari 2017 moet zijn ontvangen.

Wijzigen uw gegevens nadat u het registratieformumier en bewijs van Nederlanderschap heeft opgestuurd? Geef dit dan zo snel mogelijk door. U kunt dat doen door een e-mail te sturen aan registratieverkiezing@minbzk.nl of te bellen met 0031 70 426 62 31. U kunt ook langs gaan bij het kantoor van de Vertegenwoordiging van Nederland in het land waar u woont. De bezoekadressen van de Nederlandse Vertegenwoordigingen zijn te vinden via contact.